Globul pamantesc

By #noiscriem 7/30/2013

Globul pamantesc

Ce este globul pamantesc
Globul pamantesc reprezinta o miniature a formei Terrei.Numarul si marimea elementelor ce pot aparea pe suprafata sa sunt insa limitate. Pe globul pamantesc sunt redate continentele, bazinele oceanice, cele mai importante rauri, lacuri, formele majore de relief orasele si caile de comunicatii cele mai inseminate.. In present este utilizat in scoli pentru a ilustra forma Pamantului, miscarea de rotatie precum si unele consecinte geografice, dar si pozitia geografica a diferitelor regiuni. Pe globul pamantesc meridianele si paralele apar sub forma unor cercuri.
Latitudine si longitudine
Aceste linii sunt dispuse paralel cu linia ecuatoriala, care se afla exact la mijlocul distantei dintre Polul Nord si Polul Sud. Liniile de latitudine se masoara in grade, ecuatorul fiind la latitudinea de 0°, Polul Nord la 90° spre nord si Polul Sud la 90° spre sud. Latitudinea unui punct este unghiul din centrul Pamantului intre punctul respectiv si ecuator.
Dispuse perpendicular pe liniile de latitudine sunt liniie de longitudine, sau meridianele. Fiecare linie de longitudine trece atat prin Polul Nord cat si prin Polul Sud. Liniile de longitudine se masoara de la primul meridian, sau longitudine de 0°. Aceasta linie de longitudine, care s-a stabilit prin conventie internationala, trece prin Greenwich, in Londra. Gradele de longitudine se masoara la 180° spre est si 180° spre vest de primul meridian.
In lume exista orase unde s-au realizat edificii ample ce reprezinta globul pamantesc. In cele ce urmeaza o sa va arat o serie de imagini cu astfel de constructii.
Unisphere in Queens 300x239 Globul pamantesc
The giant globe in the lobby of The News Building in New York City 300x225 Globul pamantesc
The Babson globe in Wellesley 300x224 Globul pamantesc
Mapparium Boston 300x200 Globul pamantesc
eartha Maine Globul pamantesc

Pe sit-ul http://www.earthbrowser.com/ exista o aplicatie care te va ajuta sa intelegi o serie de fenomene care exista  pe globul pamantesc. Poti vedea aici  unde e zi si unde e noapte , unde sunt plasati satelitii in jurul Pamantului, poti vedea zonele noroase de pe Terra precum si alte lucruri. Aplicatia e extrem de interesanta si o recomand tuturor.
Cum se realizeaza globul pamantesc
Probabil ca sunteti curiosi cum se realizeaza un glob pamantesc intr-o fabrica. Urmarind filmuletul youtube care dureaza aprox. 4 minute veti observa ca exista o munca minutioasa pana la aparitia unui astfel de material didactic.

Ar putea să îți placă și:

0 comments